Παγκόσμια Ημέρα Φάρων : Κυριακή 21η Αυγούστου 2022 το Πολεμικό Ναυτικό θα ανοίξει για το κοινό 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα, 4 εκ των οποίων στην Πελοπόννησο.
Κατά τη διάρκεια της, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των Φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.
Οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και οι επισκέψιμοι φάροι είναι οι εξής:
Αγ. Νικόλαος (Κέα), Ακρωτήρι (Θήρα), Αρκίτσα (Φθιώτιδα), Μουδάρι (Κύθηρα), Βρυσάκι (Λαύριο), Γερογόμπος (Κεφαλονιά), Γουρούνι (Σκόπελος), Δρέπανο (Χανιά), Καστρί (Οθωνοί), Κερί (Ζάκυνθος), Κασσάνδρα (Χαλκιδική), Κρανάη (Γύθειο), Μεγάλο Έμβολο (Θεσσαλονίκη) Μελαγκάβι (Λουτράκι), Πλάκα (Λήμνος), Κόρακας (Πάρος), Κοκκινόπουλο (Ψαρά), Αλεξανδρούπολη, Ακρωτήριο Ταίναρο (Λακωνία), Κόπραινα (Άρτα), Κακή Κεφαλή (Χαλκίδα), Μονεμβασιά (Λακωνία), Λάκκα (Παξοί), Βασιλίνα (Ευβοία), Πάππάς (Ικαρία), Σπαθί (Σέριφος), Δουκάτο (Λευκάδα) και Κατάκολο (Ηλεία).
Ο φάρος στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται κοντά στον Ναό της θεάς Ήρας ή αλλιώς «Ηραίο» στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια.
Λειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.
Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπατα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.
Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ο φάρος πλέον λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια. Ο φάρος έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 58 μέτρων από την θάλασσα.
Ο πέτρινος φάρος Μελαγκάβι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Φαρικών Αρχών.
Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 1370/Β/18-10-2001, αποκτώντας επίσημα μια βαρύνουσα ιστορική διάσταση για την περιοχή Λουτρακίου – Περαχώρας.
Βίντεο-Michael Miller